- Af Eva Svendsen
den 15. januar 2014

Jeg føler mig som en løgner. Hver gang jeg gør noget som helt, der relatere sig til min jobsøgning, føler jeg mig som en løgner. Specielt nu hvor jeg har fået etiketten prædialysepatient.

Det kommer selvfølgelig an på definitionen af løgner. Er det en person der bevist fordrejer sandheden? Er en person der påberåber sig at have en uddannelse han ikke har? Er det en, som mig, der bevist ikke fortæller hele sandheden? Jeg mener at alle tre er at lyve. Uanset om det er at give fejlagtige oplysninger eller bevist tilbageholde oplysninger er et at lyve. Specielt hvis det har til formål at skabe en fordel for sig selv.

Jeg tilbage holder bevist oplysninger når jeg søger job.  I dag er ingen undtagelse.  Min A-kasse havde fået et vikar- og rekrutteringsbureau til at komme og fortælle hvad de kunne gøre for os. Os ledige akademikere.  Få os til at se vikar- og rekrutteringsbranchen i et lidt mere positivt lys.

Det lykkedes skal jeg lige hilse og sige. I hvert fald når det kommer til mig. De virkede super professionelle. Jeg ser allerede frem til det personlige møde jeg skal have med dem på tirsdag. Det eneste jeg mangler for at være helt klar til mødet er at få sorteret mine eksamens- og kursusbeviser. Jeg har endda fået skaffet mig en kopi af min straffeattest. Der er dog en ting der nager mig. Lige så professionelle som de var til mødet lige så uprofessionelle fremstod deres hjemmeside.  Hvad er sandheden?

Sandheder om min fremtoning til mødet i dag er at jeg foregav kun at have en uddannelse. Jeg sagde ikke noget om at jeg havde læst nanoteknologi, mine toethalvt år som arbejdsløs inden jeg begyndte at læse kandidat i miljøteknologi, og alle de små kurser jeg har været igennem. Og jeg nævnte på ingen måde at jeg er kronisk syg.

Jeg vil så gerne skabe et billede af en stærk harmonisk kvinde med styr på livet. Jeg vil ikke stemples som et sølle forvirret kvindemenneske, der ikke har styr på en skid. Sandheden? Jeg er både og! Når det kommer til mit helbred, eller mangel på samme, så er det ikke det første jeg vil præsenter en fremmet for. De skal ikke huske mig som hende der snart skal nyretransplanteres eller i dialyse.  De skal huske mig som hende der har en god uddannelse, som hun ikke lige er kommet i gang med at bruge endnu. Jeg tilbageholder bevist oplysninger. Jeg lyver! Jeg er en løgner! Mit image er en løgn!

Ligesom jeg lyver om mit image lyver jeg også i forhold til min definition af at være løgner. Jeg tilbageholder bevist oplysningerne af flere grunde. Det er ikke bare for at få en fordel. Jeg er så træt af at høre om andres dårligdomme og sygdomsforløb.

Jeg har ikke behov for at vide at du har haft kræft, men er nu erklæret rask, så du er fit for figth til tage fat igen. Jeg har ikke behov for at vide at du har tabt dig 80 kg og har været igennem en mave operation. Eller for den sags skyld at du endeligt er blevet røgfri. Godt for dig, men har jeg som fremmet behov for at vide det. Forsøger du at få medlidenhed? Skal jeg klappe dig på skulderen og sige: ”Godt klaret!”? Skal jeg tænke WOW! ?

Derfor fortæller jeg ikke om mit sygdomsforløb, første gang jeg møder folk. Derfor holder jeg bevist oplysninger tilbage, når jeg søger job. Det kan godt være at mit sygdomsforløb fortæller at jeg kan klare ekstrem belastning. At jeg bliver ved med at kæmpe, selv om det kan se håbløst ud. Men at kunne løbe maraton med døden ser altså ikke lige så godt ud på et CV som maraton løber. Det fortæller de samme egenskaber om personen, men maraton løberen vil altid vinde kampen om jobbet! Ikke lille jeg der kan løbe maraton med døden.

Der er lukket for flere kommentarer