God grund til bekymring
- Af Dorte Bager
den 23. oktober 2014

Bekymring, frygt og usikkerhed blandet med vrede uden mål er følelser, som lige nu truer optimismen og viljen til at tro på et godt resultat.

 

Det hjerte, der har pumpet godt for Eva i 22 år er slidt nu. Nyrerne tager skade af den medicin, der er nødvendig for at undgå afstødning. Nu, efter mange års påvirkning af medicinen, fungerer de rigtig dårligt og en fremtid med dialyse eller en nyretransplantation er det, Eva har i udsigt.

Jeg er i gang med en lang række undersøgelser, der skal afklare om Eva kan få den ene af mine nyrer. Alle mulige risikofaktorer skal afkræftes og det tager lidt tid. Dog er det efterhånden kun uger elle få måneder, det drejer sig om.

Eva kæmper stærkt og godt for at have et indholdsrigt liv med sin sygdom. Hun bruger de muligheder og krav, en sygemelding giver, godt og konstruktivt og er midt i at organisere sin hverdag så den giver mening på trods af sygdommen.

Og så spænder helbredet igen ben.

 

Eva er indlagt på Skejby Sygehus med vand i lungerne og for højt blodtryk. Der bliver passet godt på hende og den behandling hun får hjælper lige nu, men – – -.

 

Som tingene står lige nu er bekymring, frygt og usikkerhed en naturlig reaktion, og jeg er bekymret og usikker og frygter et eller andet, som er ukendt. Det kan jeg forholde mig til og håndtere. Et sted bagved er der vrede, en vrede jeg ikke kan bruge til noget som helst. Der er intet den kan rettes imod. Jeg undrer mig, men må erkende at den er der som en orm, der kan gnave og ødelægge, hvis den får lov – og det får den ikke.

 

Jeg vælger at tro på det bedste – at det lykkes at stabilisere Evas helbred nu, at det lykkes at give hende en af mine nyrer, at det vil lette nedslidningen af Evas hjerte og give hende kræfterne og energien tilbage.

2 Kommentarer

 1. Anne siger:

  Eva faktoren (jeg ELSKER det begreb),
  Jeg vil sætte min lid til den! og så skal jeg have fundet den gode måde at forklare børnene hvad en nyretransplantation er, så det bliver noget de kan forholde sig til. og at moster får en af mormor’s nyre – den er altså ikke helt nem, men jeg finder nok på noget der virker lige så godt som den med hjertet…..

  For Kristian skulle lige vende det hele da jeg kom hjem og fortalte at Eva var indlagt, og da jeg så mindede ham om at mosters “byggemænd” (husets synonym for imunforsvar) ikke er så stærke fik Katrine følgende forklaring.

  “Moster er født med et hjerte der ikke virkede ordentligt, så gav lægerne hende et nyt, men for at byggemændene ikke skal blive sure og prøve at ødelægge det nye hjertet, får hun nogle piller der gør at byggemændene ikke ser så godt, så kan de nemlig ikke se at det ikke er hendes rigtige hjerte!”

  Den kunne jeg så bygge videre på, med at moster derfor var nød til at gå til lægen hvis hun havde det bare lidt skidt, for når byggemændene ikke ser så godt kan de jo heller ikke se om der kommer sygdom ind i kroppen.

  Hvor vil jeg engentligt hen med alt det her snak? Jo jeg har af de to stærkeste mennesker jeg kender lært at tro på, at det nok skal gå!

  Og det kommer til at gå den her gang også. Din Nyre kommer til at hjælpe hende og aflaste kroppen og hjertet så Nogle af alle drømmene kan blive til virkelighed.
  for “Eva faktoren” slår til igen BASTA BUM!

 2. lene bager hansen siger:

  Anne:
  en rigtigt god forklaring Katrine kom med der. Mon ikke du kan finde nogle bøger om det at få et nyt organ.

  Dorte: ja vrede er der bagved, den ligger der som en lille orm som du siger, for vred bliver jeg også, især fordi jeg synes det er så uretfærdigt at det skal blive ved.
  Men den kan som du siger ikke bruges til noget, og jeg tror på at Eva endnu engang viser sig at være en stædig lille rad, der bare kommer igennem det hele, og ud på den anden side af alt dette, og får drømmene opfyldt. For som Anne siger, Eva faktoren slår til igen.