Tidligt afsted og sent hjem
- Af Eva Svendsen
den 5. juni 2015

IMG_5452

Jeg viste at jeg havde en lang dag foran mig, da jeg stod op i morges. Jeg havde dog ikke regnet med at dagens forløb skulle blive som det gjorde. Jeg havde i går gjort mad klar til hele dagen, så det bare skulle pakkes i en køletaske. Min dialysetaske stod allerede klar, så jeg bare skulle sætte mig ud i taxaen, der hentede mig 6.15.

Jeg regnede med at jeg skulle sove lidt i taxaen på vej ned til Skejby, men var kommet med en utrolig snakkesalig chauffør. Det betød at jeg slet ikke opdagede at vi var nået til Skejby. Det havde været en utrolig hyggelig tur. Han var også så flik at læsse mig af ved blodprøvetagningen i stedet for dialysen.

Der var så ikke åben i blodprøvetagningen endnu, da jeg ankom 7.15. Da klokken blev 7.30, blev det min tur i køen til at hente et nummer. Ja der er mange der skal havde taget blodprøver om morgenen. Selv på grundlovsdag. Sekretæren så mærkeligt på mig og sagde at blodprøvesedlerne var printet ud nede i dialyse. Så mig der ned.

Øhh… nu har jeg så aldrig været i dialysen i Skejby før, så da jeg så et skilt i loftet med teksten hæmodialyse og en pil ned i kælderen, gik jeg derned. Det var første senere at at jeg fik øve på et skilt lidt længere henne hvor der også stod hæmodialyse. UPS! Nå, men jeg var da gået det rigtige sted hen, for de var ned i kælderen. De regnede dog først med at jeg kom 9.30. Og i øvrigt skulle jeg ikke være fastende.

De havde åbenbart god tid, så de tilbød at få maskinen sat i gang mens jeg spiste morgenmad. Maskinen ville nemlig være ca. 1 time om at prime (gøre klar), så det passede med at jeg havde god tid til at spise morgen mad. Kl. 8.35, var jeg i gang med plasmoforesedialyse. Det er en speciel dialyse der trækker antistoffer ud af mit blod, så jeg ikke reagere på min mors blodtype og der på den måde kan dannes blodpropper i den ”nye” nyre.

De fik så også den ide at de da lige kunne ringe over på til hjertemedicinsk ambulatorie og høre om ikke de kunne rykke min tid til ultralyd frem. Der skulle jeg ellers først have været kl. 13.30. Jeg fik en tid 11.30. Det betød også at de kunne starte mig i de planlagte 3 timers hæmodialyse 2 timer før jeg var sat til at skulle være der.

På vej over til ultralyd løb jeg lige ind i Keld Sørensen. Han er den læge der har fulgt i mange år efter at mine kontroller af mit hjerte blev overført fra Riget til Skejby. I dag er det en anden der følger mig, som jeg stadig ikke kan huske navnet på, selvom det efterhånden er 6-8 år siden at han tog over fra Keld. Det var dejligt lige at få hilst på Keld, for han har altid for mig været en tryg base.

Ultralydsskanningen af mit hjerte viste i øvrigt, at mit hjerte havde det lidt bedre end da jeg var til kontrol i marts. Det var bare den bedste nyhed, også selvom beskeden stadig er at pumpefunktionen er nedsat. Jeg prikke dog lidt til hende der skannede mig og kunne list ud af hende at hvis jeg kom lidt mere fysisk i gang, ville jeg kunne forbedre pumpefunktionen. En rigtig god motivation for at komme i gang med at dyrke lidt motion når jeg kommer på den anden side at min nyretransplantation.

Tilbage til dialysen. Her satte jeg selv slanger i maskinen. Den ligner den jeg plejer at kører på, så det var ikke noget problem. Problemerne kom først da jeg var i gang og specielt bagefter. Den ville overhovedet ikke trække væske og brokkede sig helt vildt. Nok mest fordi jeg plejer at kører med UF kontrol. En funktion der gør at maskinen selv nedsætter trækket pr. min. hvis væskemængden i mit blod bliver lavere end den værdi jeg har indtastet. Det gik helt i ged, men heldigvis skal jeg allerede i dialyse på mandag, og mine nyre bestemmer sig forhåbentligt til at ville producere lidt mere urin hen over weekenden, end de har villet i løbet af den sidste uges tid. Endnu en ting CellCept har lavet rod i.

Det største problem kom da de koplede mig af dialysen. I Aalborg plejer de at putte noget i mit kateter der hedder TauroLock, mens de i Skejby bruger Citra-Lock. Det skulle i princippet være det samme. Formålet er at kateteret ikke stopper til pga. størknet blod. Citra-Lock kan dog give en forbigående følelse af at det snurre i læberne. Jo tak. Hele mit ansigt begyndte at snurrer og det samme gjorde både arme og ben. Jeg følte mig også svimmel. Resultatet blev at de måtte sende den chauffør der kom for at hente mig 15.30, hjem igen. Sådan noget øv. Jeg havde ellers glædet mig til at komme tidligt hjem. Men de skulle lige have tjek på den reaktion jeg havde haft på Citra-Lock.

Efter nærmer undersøgelse, en snak med en læge og en blodprøve i min pulsåre, så blev konklusionen at problemet stammede fra plasmoforesedialysen. Under denne behandling kan calciumniveauet falde drastisk og de er derfor klar til at give calcium behandlingen. Det er dog noget de ikke kan måle på, men må give ud fra hvad patienten siger. Jeg har ikke prøvet det før, så jeg viste ikke hvad det handlede om, da det begyndte at gøre ondt i mine tænder og jeg pluslig ikke synes jeg kunne få luft. Nok mest fordi dialyseplejersken havde sagt at det ville følelse af at læber og tunge sov, samt at samme følelse kunne komme i hænderne. Det var ikke sådan det føltes. De andre symptomer blev dog afhjulpet af at jeg fik calcium. Jeg har bare ikke fået nok under plasmoforesedialysen, så da de lukkede mit kateter med Citra-Lock blev jeg dårlig. Mit calciumniveau var dog ikke så lavt at de ville gøre noget ved det.

Hele misæren betød at jeg først kom afsted fra Skejby 17.30. Og selvom jeg skvattede i søvn i taxaen hjem, er jeg stadig så træt at jeg meget snart skal på hovedet i seng. Og så var det bare dejligt at jeg havde lavet en stør madpakke. Jeg havde jo haft aftensmad med, så jeg skulle bare sætte mig og spise, da jeg kom hjem.

Og nu vil jeg i seng efter en meget lang dag!

Hov! Der var lige en ting mere. Jeg havde åbenbart ikke så mange antistoffer som de havde troet, så jeg skal ikke i plasmoforesedialyse på søndag, men skal først afsted mandag. Det er bare super at jeg kan blive hjemme ind til mandag morgen. Jeg kan virkeligt godt bruge den halve dag ekstra J

Der er lukket for flere kommentarer